Mindeord for Hr. Aksel Duus Jørgensen, 2008
Stokkebjerg: Tidligere skoleleder Aksel Duus Jørgensen, Kærvej 3, Stokkebjerg, er død, 81 år.
- Vi har haft en perfekt tilværelse. Der har ofte været travlt og til tider stresset, men vi har haft det godt. Da jag var 74 år, var jeg parat til at trække mig tilbage, men desværre løb skolen ind i nogle problemer, og så vendte jeg tilbage igen. Nu er den i en god gænge, så fra nytår skal jeg fuldt ud nyde mit otium.
Sådan lød det fra den tidligere leder af Den Lille Kostskole, dag- og kostskolen Lille Stokkebjerg,Aksel Duus Jørgensen, da han i slutningen af december 2006 lod sig interviewe til avisen i anledning af sin 80 års fødselsdag. "Travlt og til tider stresset, men en perfekt tilværelse", lød altså hans egen beskrivelse af det liv, han i sin tid som den yngste af en flok på fire børn begyndte på en lille landejendom i Trige nord for Århus.
Hr. Aksel Duus
Hans forældre drev landbrug, og det var også den vej, han indledningsvis slog ind på selv. I sine unge år var han elev på Ollerup Gymnastikhøjskole samt Landbrugs- og højskolen Snoghøj i Vinding, hvor han fandt sin kone, Ester.
Værnepligten aftjente han ved gardehusarerne i Næstved, hvor han blev korporal, og derpå drev han i tre år landbrug i Torrild ved Odder, inden han sammen med sin kone besluttede sig for at søge ind i skoleverdenen.
Parret søgte stillinger på en efterskole i Nordborg på Als, hvor Hr. Duus begyndte at undervise i gymnastik og sløjd. Tre år senere kom de til Kalundborg, hvor der dengang var kostskole på Kaalund Kloster, og senere gik vejen til Jyderup Realskole, hvor Ester og Aksel Duus Jørgensen var forstanderpar for 120 elever på det nye kollegium fra 1964 til 1967
Snart tog parret (Hr. og Fru Duus) dog skridt til at oprette deres egen kostskole på den landejendom i Lille Stokkebjerg, de havde købt i 1966. Skolen startede med 16 kostelever, men efter en snes år var den oppe på lige så mange, som i sin tid havde været på kollegiet i Jyderup.
Den Lille Kostskole, Dag- og Kostskolen Lille Stokkebjerg blev Aksel Duus Jørgensens livsværk - og var det også nogle år mere, end han egentlig havde tænkt sig. Et par år efter, han i 2001 havde solgt skolen, fik den økonomiske og forskellige andre problemer, og resultatet blev, at han for at sikre livsværket først trak sig endeligt ud af institutionen, efter han for knap halvandet år siden var fyldt 80 år.
Således slap han først det sidste greb om tømmen, da han 1. januar 2007 forlod bestyrelsen, efter ha som sin sidst gerne i skolens tjeneste havde samlet og beskrevet dens historie.
Ved siden af sit skolearbejde var Aksel Duus Jørgensen også politisk aktiv, og han var således medlem af kommunalbestyrelsen i Svinninge kommune for Venstre i tre valgperioder, fra 1970 til 1982.
Aksel Duus Jørgensen efterleves af sin kone, Ester, parrets tre børn, Hans, der er direktør i firmaet Dansk energi i København, Kirsten, der er sygeplejerske på intensivafdelingen på Holbæk Sygehus, og Gitte, der er lærer på Tømmerup Fri- og Efterskole, samt syv børnebørn.
Begravelsen foregår fra Hjembæk Kirke lørdag den 3. maj 2008 kl. 13.30 1


Kilder:
Nordvestnyt.dk fra den 29. april 2008
Artiklen kan ikke ses på internettet fra 2013
print af mindeord afleveres til lokalarkivet i Jyderup (der afleveres materiale samlet)

På FB-siden "Den lille Kostskole", fra Hans Henrik Duus: "Min bedstemor, Ester Duus sov stille ind igår morges. Hun begraves fra Hjembæk kirke på onsdag d. 18. januar 2102 kl. 13 og I er alle velkomne.
"Æret være hendes minde"
Fra Carsten Schwartz 27. januar 2012 facebook
Der ses også at være en artikel i lokalavis (nordvestnyt) ved Fru Duus 80 års fødselsdag (men den er fjernet 2015 - og desværre ikke kopieret.)
Note:


Sidst opdateret 21. juli 2015
©Jyderup Realskole