1976 Kgl. Porcelæn på Kollegiet

"Den kongelig porcelænsfabrik gennem 200 år" marts 1976
Isenkramfirmaet H. Gylling-Folkmann er tirsdag den 9. marts 1976 vært ved en "kongelig" aften i Kollegiets spisesal.
H. Gylling-Folkmann vil fremvise filmen "Den kongelige Porcelænsfabrik gennem 200 år" og er desuden vært ved det efterfølgende kaffebord. I løbet af aftenen er der bortlodning af kongeligt porcelæn.
Følgende foreninger er indbudte: Jyderup Husmorforening, Jyderup Husholdningsudvalg, Mørkøv Husholdningsforening og Skamstrup Husholdningsudvalg, og i øvrigt er alle interesserede velkomne. Gratis billetter kan afhentes i isenkramforretningen eller foreningerne senest fredag den 5. marts
Den kongelige Porcelænsfabrik grundlagdes i 1775, og blev i 1779 overtaget af kongen, hvoraf navnet. På denne tid fik fabrikken sti mærke, de tre bølgelinjer, der symboliserer Lille- og Storebælt og Øresund.
Der er ingen tvivl om stor tilslutning til dette arrangement. Såvel publikum med indgående kendskab til som publikum med den spirende interesse for porcelænskunst vil sikkert benytte lejligheden til at høre og se nærmere om Den kongelige Porcelænsfabrik's virke gennem 200 år1

Kgl. porcelæn gennem 200 år
Det er i morgen aften, tirsdag, at isenkræmmer H. Gylling-Folkmann viser filmen "Den kongelige Porcelænsfabrik gennem 200 år" på Kollegiet, Søbæksvej i Jyderup. Medindbyder er Jyderup Husmoderforening, og særligt indbudte er Jyderup Husholdningsudvalg, Mørkøv Husholdningsforening og Skamstrup Husholdningsudvalg.
Der vil i aftenens løb blive trukket lod om en række gevinster, og vært ved kaffebordet er H. Gylling-Folkmann. Deltagerne bedes medbringe kop2

150 damer så filmen om Kongeligt porcelæn gennem 200 år
150 damer var i aftes samlet på Kollegiet, Søbæksvej i Jyderup, hvor isenkramfirmaet Gylling-Folkmann i samarbejde med Jyderup Husmorforening havde indbudt til filmen "Den kongelige Porcelænsfabrik gennem 200 år"
Isenkræmmer Gylling-Folkmann bød velkommen og gav ordet til repræsentant John Christiansen, Den kgl. Porcelænsfabrik, som i korte træk fortalte om fabrikkens virke og produkter. Arbejdet på Den kgl. Porcelænsfabrik er i høj grad et team-work, hvor det absolut ikke er nok med kunstneren. Vi beskæftiger i alt omkring ca. 1700 mennesker, hvoraf 30 er skabende kunstnere, der udelukkende arbejder for os. Vi skal hele tiden være 4-5 år foran. Fabrikken fremstiller i øjeblikket 15.000 modeller, og modtager hvert år mange tusinde besøgende fra hele verden. Der eksporteres til ca. 80 lande.
Det korte resumé blev fulgt op af fremvisning af både klassiske og nyere kunstværker fra produktionen ledsaget af forklaring om det enkeltes tilblivelse.
Filmen "Den kongelige Porcelænsfabrik gennem 200 år", som vandt 1. pris ved en faglig kongres i Finland sidste år, blev vist, og trods relativt ringe lydforhold blev det en oplevelse at få et indblik i fabrikkens arbejde. Dejlig musik og dejlige billeder, der klædte hinanden.
Firmaet Gylling-Folkmann var vært ved det efterfølgende kaffebord, og som afslutning på den "kongelige" aften blev der trukket lod om en række værdifulde præmier i kongeligt porcelæn og fajance. Formanden for Jyderup Husmorforening, Edith Møldrup takkede H. Gylling-Folkmann og John Christiansen for den interessante aften, og slutteligt takkede H. Gylling-Folkmann Edith og Peter Hehnel, som velvilligt havde stillet Kollegiet til rådighed for arrangementet3

Filmen Kongeligt porcelæn igennem 200 år (web adresse) filmen var ca, 33 min.
desværre virkede linket ikke (aug 2013) men der ligger andre film på royalcopenhagen.com

Se denne internet side for stempler og datering af Royal Copenhagen (august 2013)


Kilder:
Kilde 1: Kalundborg Folkeblad 3. marts1976, side 6; Den kgl. porcelæn
Kilde 2: Kalundborg Folkeblad 8. marts 1976, side 7; Kgl. porcelæn gennem 200 år
Kilde 3: Kalundborg Folkeblad 10. marts 1976, side 8; En kongelig aften på Kollegiet

Sidst opdateret 19. oktober 2014
©Jyderup Realskole