Naboer i syd og nord
1977 marts; Naboerne i syd og nord
Foreningen Norden og Sønderjysk forening i Jyderup holdte generalforsamling i aftes.
De to foreninger i Jyderup og omegn, der plejer de venskabelige interesser henholdsvis nord og syd for landet. Norden og Sønderjysk forening - havde i aftes slået deres generalforsamling sammen og holdt den på Tornved bibliotek.
De nordiske forbindelser mellem Jyderup og Ålevik (Norge), Emmaboda (Sverige) og Jeppo (Finland) skulle ifølge formanden for foreningen Norden, fhv. borgmester Poul Christensen, Mørkøv Kirkeby, være fuldt ud intakt. I juni fandt et 3 dages besøg fra Finland sted, og et svensk skoleorkester kom fra Ålvik og gav bl.a. en koncert på campingpladsen.
Foreningen i Jyderup skal også ud at se sig omkring. Først i juni drager man til Emmaboda.
Regnskabet balancerede, oplyste kassereren Chr. Olsen, Jyderup. Alle valg var genvalg

Selv om Sønderjydske forening ikke i det forløbne år har holdt møder, er der dog håb om, at Jyderup afdelingen nu får noget at se til. For at aktivere lokalafdelingerne har man delt amtet op, og Jyderup kommer i område med Holbæk, Dianalund og Tølløse.
I denne forsamling er Jyderup den forening, der har den bedste kontakt syd for grænsen, fortalte formanden Ths. Vang Petersen, Jyderup. Formanden for denne del af amtet er tandlæge J. Kann, Holbæk. Regnskabet balancerede oplyste kassereren Mogens Saxtoft, Svebølle.
Nyvalgt til bestyrelsen for Norden blev Poul Christensen, formand i foreningen Norden1

1976 Gæster fra Finland og Norge
1976 juni; "De unge skal fortsætte den nordiske venskabstanke"
Udtalte forstander Peter Hehnel, ved det nordiske venskabsbesøg i Jyderup
Det nordiske skoleorkester fra Alvik - en af venskabsbyerne i Kvam Herred, som er venskabsområde for Jyderup-Mørkøv og omegn "gæstespillede" i Jyderup, som led i den årlige sommerturne, efter at orkestret havde deltaget i landsfinalen for skolekorps i Tonheim Folkehøjskole ved Hamar. I konkurrencen deltog samtlige norske skoleorkestre, og Alvik blev nr. 3. Medlemmer af Foreningen Norden og Jyderup Kollegiet, hvor forstanderparret Edith og Peter Hehnel og lærerparret Kirsten og Freddy Harthimmer var med til at modtage gæsterne, da bussen præcis kl. 16 rullede op foran Kollegiet.
Kollegiet blev indkvarteringen organiseret, ledet af Hehnel, Hr. og fru Hartimmer og Hougaard junior. Hovmesteren, Carsten Manley, havde kl. 17.00 en dejlig og kærkommen middag parat til alle, deriblandt også lokale gæster.
Efter middagen blev de 43 orkestermedlemmer og dirigenten Viggo Rasmussen klædt om i deres splinternye uniformer.. desværre ikke længere en uniform i de norske farver, men i en mere afdæmpet farve, med guldsnore (desværre mangler resten af artiklen)2


Kilder:
Kilde 1: Holbæk Amts Venstreblad 18. marts 1977, side 12; Naboerne i syd og nord
Kilde 2: Kalundborg Folkeblad 18. juni 1976, side 6; "De unge skal fortsætte den nordiske venskabstanke"
Noter:
1952 holdtes Nordens dag
Maja Pedersen at være stærkt engageret i Sønderjysk Forenings arbejde
Ikke medtaget: 1972, Kalundborg Folkeblad 6. juli, side 6; NORDEN sommerferie i Finland
1970 Foreningen Norden holder NorgesaftenKollegiet
1971 Foreningen Norden invitere til FinlandsaftenKollegiet
På arkiv.dk - Jyderup ses Foreningen Norden B2113

Sidst opdateret 28. september 2015
©Jyderup Realskole