Ny skolereform 1958
Den nye skolelov forslag fremsættes i næste uge
7 årig hovedskole plus 3 årig realskole i by og på land - Mulighed for deling af elever efter evner og anlæg i 6. og 7. klasse

Undervisningsminister Jørgen Jørgensen fik i et ministermøde i går grønt lys for fremsættelse af sit skolereform forslag, der herefter ventes fremsat onsdag eller torsdag i kommende uge. Forslaget bygger, som nævnt på forsiden, på principperne, som socialdemokrater, venstre og radikale i foråret nået frem til, men fremsættes som et forhandlingsgrundlag.
Efter forslaget skal alle børn undervises sammen i de første 5 skoleår. I de sidste 2 år kan ske en deling, enten indenfor den enkelte klasse (på landet) eller ved oprettelse af parallelle klasser (i købstæderne)

Deling efter evner
Uanset delingen skal børnene undervises i de samme fag - i de to sidste klasser og i sprog og matematik - men ved delingen skal der tages hensyn til børnenes forskellige evner og anlæg. Hverken i forbindelse med delingen eller ved skolens afslutning bliver der tale om eksaminer.

7 årig hovedskole og 3 årig realskole
Ovenpå den 7 klassede underskole (Hovedskolen) lægges den 3 årig realskole (det, der nu kaldes præliminærskole), som sammen med de to sidste år i underskolen i byerne skal erstatte den nuværende eksamens mellemskole plus realklasse og på landet præliminærskolerne, som for tiden oprettes i talrige landkommuner eller kommuneforbund.
Adgangen fra hovedskolen til realskolen er åben for enhver, men bliver reelt afhængig af en attest om, at de pågældende anses for egnede til realskolen. I tvivltilfælde afgøres det af en prøve. For elever, der ikke vil i realskolen bliver det et frivilligt 8. skoleår som nu (4 fri mellem)

3 årigt gymnasium
Gymnasiet skal som nu være 3 årigt, og adgang har elever, som har gennemgået realskolens første 2 år og fra denne fået attest for, at de skønnes egnede til gymnasiet (i tvivltilfælde prøve)

Børnene undervises altså sammen fra 7-12 år, delt efter evner og anlæg fra 12-14 år, i realskolen fra 14-17 og i gymnasiet fra 16-19 år. I Kalundborg er for tiden 4 år i grundskolen, 4 år i eksamens mellemskolen eller 3 pligtige år i fri mellem plus et frivilligt i 4. fri mellem og endelig 1 år i realklassen. Der er adgang til gymnasiet fra 4. mellem eller realklassen.
Undervisningsministeren mener ikke, reformen, der vil ligestille børn i landsby- og købstadskolerne, vil medføre forøgelse af de offentlige udgifter1


Kilde:
Kilde 1: Kalundborg Folkeblad 14. nov. 1957, side 7; Den nye skolelov forslag fremsættes i næste uge
Note:

Sidst opdateret 19. februar 2015
©Jyderup Realskole