Steen Folkmann ✝RIP 1928
Steen Folkmann gik på Jyderup Realskole i 1920-222 og var yngste elev på skoleskibet København1
I DR's udsendelse om skoleskibet »København« hører vi om to unge, 'som for dem, var det så absolut "det ultimative" at komme med på skoleskibet København verdens største sejlskib'
Den ene får kælenavnet stenbideren.
Jens Bache der er oldebarn af Ejnar Folkmann (Steen Folkmanns far) bekræfter april 2014, at det er Steen Folkmann der kaldes Stenbideren.


Steen FolkmannSteen Folkmann
1: Steen Gylling Folkmann (t.v.) og Helge Kruuse Larsen i Den skandinaviske Roklub i Buenos Aires6
2: Steen Gylling Folkmann (t.v.) og Helge Kruuse Larsen i "Den gyldne Tiger", Buenos Aires6


Skoleskibet »København«
Søfartsnationen Danmark har gennem årene oplevet et utal af tragiske skibskatastrofer og tab af menneskeliv på havet. En af dem var, da verdens største sejlskib, ØK´s skoleskib »København«, forsvandt på det sydlige Atlanterhav og tog 60 danske søfolk med sig i dybet - blandt dem 45 elever, som var i gang med at uddanne sig til navigatører i handelsflåden.
Skoleskibet »København« forsvandt kort før jul i 1928 kun godt et døgn efter, at skibets telegrafist havde meldt "Alt vel om bord". Det var på vej fra Buenos Aires i Argentina til Adelaide i Australien, da det forsvandt sporløst fra havets overflade. Der er aldrig fundet bare den mindste vragstump eller andet fra den 5.200 tons store femmastede bark.
Det uforklarlige og mystiske forlis var i enhver henseende en tragedie - ikke mindst for forældre og pårørende til de 60 danske søfolk, som i årevis efter, at skibet havde lagt sig til rette på bunden af Atlanten, klamrede sig til håbet om, at deres kære befandt sig på en øde ø på de sydlige breddegrader. Breve og billeder hjem til familierne i Danmark fra de mænd og drenge der omkom, er med til at gøre bogen til et enestående dokument i dansk søfartshistorie. Forfatterens autentiske beretning er bl.a. blevet til i samarbejde med litograf Erik Jensen fra Svendborg, som har stillet sin enestående samling billeder, dagbøger o.a. til rådighed3


Julefrimærke 1922
Julefrimærke 1922 med skoleskibet København

Skoleskibet »København« var julefrimærke i 1922
Mærket var en klar hyldest til Det Østasiatiske Kompagni i anledning af virksomhedens 25-års jubilæum. Det er første og eneste gang i julemærkets historie, at en privat erhvervsvirksomhed er blevet hædret på årets julemærke.
Den 22. december havde den norske damper "William Blumer" den sidste radiokontakt med skoleskibet, hvor man udvekslede julehilsener.
Den 23. december kaldte det norske skibs telegrafist »København« flere gange uden resultat.
Den sidste melding fra »København« aftenen før lød: "Alt vel, roligt vejr"
Men meget tyder på en juletragedie i Det sydlige Atlanterhav4

1962, november; Skoleskibet »København« Et stykke tømmer fundet. Canberra (RB-Reuter)
Et stykke tømmer, der sandsynligvis stammer fra det danske skoleskib »København«, der forsvandt sporløst i 1928, er blevet fundet på Salomonøerne i det sydvestlige Stillehav. Træstykket, der er ca. 35 centimeter langt, bærer indskriften »København«, stavet på dansk.
Den danske generalkonsul i Canberra. N.C. Stenderup, oplyste i går over for Reuters korrespondent, at træstykket ville blive sendt til Danmark, hvor det vil blive overdraget til »København's« ejer, Østasiatisk Kompagni. "København", der var det største sejlskib i verden, forlod Buenos Aires for at sejle til Australien med en besætning på 70 søfartselever. Siden har man aldrig fundet blot det mindste spor af dette5

Der findes på internettet og andre steder meget materiale om skoleskibe også København - men alle billeder mm må kun gengives med tilladelse. Men søg selv på internettet.

Der er 2 gode udsendelser fra Danmarks radio, til minde om besætningen (desværre ikke tilgængelige på DR pr. 1. dec. 2014)
I del to hører vi om to unge som for dem er det så absolut "det ultimative" at komme med på skoleskibet »København« verdens største sejlskib. Den ene får kælenavnet stenbideren.

Jens Bache der er oldebarn af Ejnar Folkmann (Steen Folkmanns far) - på fb siden "Stationsbyen Jyderup", i tråd omkring skoleskibet skriver jeg til ham og stiller ham spørgsmålet om det mon var Steen der blev kaldt Stenbideren: 24. april 2014 bekræfter Jens Bache, at det er Steen der kaldes Stenbideren.


Kilder:
Kilde 1: Oversigt over besætning i skoleskibet »København« 2005, Palle Bruun Jensen i samarbejde med Erik Jensen
Kilde 2: Jyderup Realskoles årsberetning 1922, Jyderup Realskole, 12. maj 1922, De Forenede Bogtrykkerier, Aarhus
Kilde 3: »Skoleskibet København« 2005, Palle Bruun Jensen i samarbejde med Erik Jensen
Kilde 4: Primær kilde; Palle Bruun Jensen i samarbejde med Erik Jensen: »Skoleskibet København« 2005.
Sekundær kilde; Seniorforsker, ph.d., Kenn Tarbensen, Erhvervsarkivet
Juleessay 2010 publiceret på www.teknologihistorie.dk, 5. december 2010
Teknologihistorier. ISSN 1904-3066, Skoleskibet »København«, – fra julemærkehyldest til skibskatastrofe
Kilde 5: Kalundborg Folkeblad 9.november 1962, side 14; Skoleskibet »København«
Kilde 6: B10380 og B10379 fra arkiv.dk med tilladelse til gengivelse 26. september 2017
Steen Gylling Folkmann, f. 09.07.1910 i Jyderup, var yngste elev på Skoleskibet København, der forliste i Sydatlanten dec. 1928 - jan. 1929. Billedet er fra hans sidste tur
Noter:
DR's udsendelse om skoleskibet »København« er desværre ikke tilgængeligt 1. december 2014

Se også https://arkiv.dk/vis/4417810
Her kan man finde; 1) 1926-1928 Breve sendt hjem til familien i Jyderup af Steen Gylling Folkmann, 2) 1926 Dagbog skrevet af Steen Gylling Folkmann 13.07-13.08.1926
se også linket http://www.snesejler.dk/bill92.htm fra Jan Buchwald på facebooksiden Stationsbyen Jyderup 7. april 2015 ved tråd om Steen

Sidst rettet 26. september 2017
©Jyderup Realskole